Efsane Anime; Meiji Dönemine Işık Tutan Samuray Öyküsü: Ruroini Kenshin

Yazan: 

Rurouni Kenshin

Rurouni Kenshin

28 cilt ve 258 bölümden oluşan bir manga, 3 sezon, 95 bölüm ve 4 adet ova’sı bulunan anime serisi ve son olarak da live action uyarlaması olan bir film olarak karşımıza çıkmakta.

Rurouni Kenshin: Meiji Swordsman Romantic Story, mangaka Nobuhiro Watsuki tarafından oluşturulmuş bir manga ve anime serisidir. Hikâye Japonya’nın Meiji Restorasyonu döneminde geçer. Orijinal başlık DVDler’de korunmasına rağmen, OVAlar’ının İngilizce sürümleri ve filmi Samurai X adıyla yayınlanmıştır.Hatta Samurai X adında Kanal D de bir dönem çizgi kuşağı olarak sabahları yayınlanmıştır. Dizi, bir zamanlar Hitokiri Battōsai (“Battoujutsu ustası katil”-Battoujutsu kılıç teknikleri anlamına gelir.-) olarak bilinen Himura Kenshin’in bir daha asla adam öldürmemeye yemin etmesinin ardından başlayan hikâyesini anlatır.

Manga orijinal olarak  Shueisha tarafından Haftalık Shounen Jump dergisinde 2 Eylül 1994’ten 4 Kasım 1999’a kadar yayınlandı ve 28 Tankoubon cildi ile tamamlandı. Manganın Amerika Birleşik Devletlerin’de yayınlanması VIZ Media ile sağlandı. Rurouni Kenshin, bazı İngilizce yayınlarında “Rurouni”nin kaba bir çevirisi olarak “Gezen Samuray” şeklinde adlandırıldı.

Rurouni Kenshin 1

Rurouni Kenshin Meiji dönemini olumlu ve olumsuz yönleriyle ele alan tarihi bir anime. Döneminin devlet yönetimine eleştiriler yöneltir ve devrimin sürekliliğine dair mesajlar gönderir. Rurouni Kenshin, nam-ı değer Battousai de Meiji döneminin samuraylarındandır. Kenshin kişisel devrimini sürekli kılmış, yüzünde yara izi olan,çelimsiz ancak kılıç ustası olan kızıl saçlı bir adamdır.

Kenshin ismini kılıç ustası Hiko Seijuurou’dan alır. Bu isim “kılıcın kalbi” anlamına gelir. Neden bu ismin ona verildiğini izlediğiniz dövüş sahnelerinde çok rahat anlayabiliyorsunuz. Asıl ismi ailesi tarafından verilen “Shinta”dır. Ancak bu ismi çok sık duymuyoruz seri içerisinde. Aynı zamandan kendisi “Battousai” ismiyle nam salmış bir katildir. Ancak daha sonrasında insan öldürmeye tövbe eder ve Kenshin isminde bir gezgin (rurouni) olarak Japonya’da dolaşır.

Rurouni.Kenshin 2

Rurouni Kenshin bir animeden daha fazlasıdır. Japonya’nın bir nevi devrimi olan Tokugawa rejiminden Meiji rejimine geçişte yaşanan savaşları, savaştan sonra geriye kalan nefretleri, kinleri, intikam veya meydan okumaları, yeni düzenin kurulması için harcanan çabalar, verilen kayıplar vs. seride çok güzel bir şekilde işlenmiş. Meiji Dönemi’ni pek çok filmden daha güzel anlatan ve devrimin sancılarını da güzel bir şekilde işleyen animedir. İzlenildiği zaman Japon tarihinin bir bölümünün yanı sıra pek çok kılıç tekniği ve bir kaç tarihi şahsiyet hakkında da bilgi edinilebilir.

Rurouni.Kenshin 3

Kenshin, “Hiten Mitsurugi-Ryu” olarak bilinen eski ve güçlü bir kılıç tekniği kullanmaktadır. Bu tekniğin özünde yatan disiplin; insanlara yardım etmek ve onları korumaktır. Kenshin, hayatı pahasına insanları acı çekmekten korumak için yaşamıştır. Bu amaçla pek çok insanı öldürerek Meiji Era döneminin açılmasını, yani Japonya’daki yönetimin değişmesini sağlamıştır. Hitokiri Battousai adıyla anılmasına neden olan, öldürdüğü insanlar yüzünden çektiği acıyı, hayatının geri kalanında, Himura Kenshin, yani bir gezgin olarak etrafındakilere yardım ederek azaltmaya çalışır. Japon tarihinde gerçekten de Hitokiri Battousai diye anılan ve Meiji yönetiminin kurulmasında önemli rol oynamış bir samurayın varlığından bahsedilir.Bu samurayın ismi Kawakami Gensai’dir. Japonya’da Meiji devrimini gerçekleştirenler arasında samuray onurlarını bırakıp suikastçilere dönüşen kahramanların payı büyüktür. Ancak sonradan gelen sistem samuraylığı hatta kılıç taşımayı bile yasaklayarak onurlarıyla yaşayan samuraylara saygısızlık etmiş, onları sadece kullandığını göstermiş ve kökleri binlerce yıla giden bir geleneği adeta yasaklamışlardır. Bu devrimi gerçekleştirenler arasında ise samuraylık geleneğinden gelen ve dünya tarihinin en büyük 4 suikastçisinden birisi sayılan Kawakami Gensai vardır. Gensai devrimden sonra adını değiştirerek ortalıktan kaybolmuş, her şeyden elini eteğini çekmiş büyük ihtimal ömrünün sonuna kadar vicdan azabı çekerek affını aramıştır. Kawakami Gensai’nin takma adı da Hitokiri’dir ve adam biçen anlamına gelir. Seri olarak Rurouni Kenshin de öyküsünü bu samuraydan alır. Kawakami Gensai, Kawakami Bansai adlı karakter olarak da Gintama anime serisinde yer almıştır. Gintama izleyenler bilir, orada da onurlu bir gelenek olarak sürdürülen samuraylığın yasaklanması söz konusuydu aynı durum Rurouni Kenshin de de yer alıyor.

Rurouni.Kenshin 4

Rurouni Kenshin hem serisi hem de uzun metrajlı bölümleri ile bir çok açıdan görsel bir şölen niteliği taşır. Bütün karakterler Japon kültür anlayışı çerçevesinde bir hayli derin işlenmiştir. Kostümler, saç biçimleri, günlük yaşayış, adetler,samuray geleneği vs. kısacası Japonya’nın ilk büyük dönüşümünü yaşadığı Meiji restorasyonu dönemini kahramanın hayatı çerçevesinde tüm ayrıntıları ile yansıtır. Klasik mangalarda olduğu gibi bu seride de iç çatışmalar yoğun olarak yer almakta.

Filmine bakacak olursak, 2012 de vizyona girmiş filmin direktörlüğünü Keishi Ōtomo, yapımcılığını ise Osamu Kubato üstleniyor. Hikaye olarak zaten anime serisine sadık olarak ilerliyor. Başrolü (Hitori Kenshin) Takeru Satoh oynuyor. Japon filmlerini izleyenler kendisini hemen tanıyacaktır zaten. Oyunculuğunu şahsen çok beğenirim ki bu filmde de rolünü çok iyi kıvırmış. Kenshin’in “Battousai” ve “Kenshin” kimliği arasında gidip gelişini başrol üzerinden rahatça görebiliyoruz. Yine aynı durum animenin ana karakteri üzerinde de gözlenebiliyor. Olay dizisi genel olarak ana karakterimiz üzerinden yürüdüğü için diğer karakterlere çok değinmeyeceğim.

Rurouni.Kenshin 5

Rurouni Kenshin

Bir samuray hikayesi..
Öldürmeye tövbeli bir katil Battousai,
Ölü canların acısını Rurouni(gezgin) olarak yüreğinde taşıyıp, insanlara yardım ederek günah çıkartan Kenshin..
İzleyici ile gönül bağı kuran efsanevi Shounen seri..
Rurouni Kenshin…

 

Bu yazı ortak çalışma yaptığımız http://japonsinemasi.com adresinde yayınlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir