Yazan: Birsen Albayrak
“Bir zamanlar Japonya savaştaydı.
Tarihin sahnesinden silinen adamlar vardı.
Sonrasında hizmetlerinden bir daha bahsedilmedi.”
2015 yapımı olan Joker Game filminin yönetmen koltuğunda Yu Irie oturuyor. Kendisi daha önce 8000 Miles, Spy Girls, Cream Lemon 7 gibi filmlerin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlenmiş. Yapımcılar Daisuke Fujita ve Yuji Hiratai. Senaristler ise Yusuke Watanabe ve Koji Yanagi*. Görüntü yönetmeni ise Yuta Tsukinaga.
Filmin Konusu: Japonya’da, Yarbay Yuki (Iseya Yusuke) “D Kikan(D Ajansı)” adında ajan eğitim okulunu oluşturuyor. Okulun temel öğretisi ise “Ölme, öldürme, yakalanma”dır. Bu sırada Japon İmparatorluk Ordusu’nda asker olan Jiro Kato üstten gelen bir emri takip etmeyi reddeder ve komutanı öldürür bundan dolayı idam cezasına çarptırılır. İdam edileceği gün tetikler çekildiği sırada D Kikan’ı kuran Yuki gelir ve Kato’yu oradan götürür. Zorlu bir eğitimden geçirip bir casus olarak yetiştirir. Eğitimler bittikten sonra Kato ilk görevini alır: Amerikan büyükelçisi Graham’ın “Black Note” (Kara Not) adındaki belgeleri ele geçirmek zorundadır. Bu notları almak için çabalarken Rin adında gizemli bir kadınla karşılaşır. Sovyet Spy Ajansı, İngiliz Spy Ajansı, Japon Ordusu, Kato ve Rin arasında “Black Note” için dönecek bir mücadele söz konusu olur.
Oyuncu kadrosuna şöyle bir bakacak olursak;
Başrolde benim en sevdiğim oyunculardan biri olan Kamenashi Kazuya(Kato) yer alıyor. Yine her zamanki gibi bu rolün de üstesinden hakkıyla gelmiş.
Aktris olarak Kyodo Fukada’yı(Rin) görüyoruz.
Japonya’nın sağlam erkek yardımcı oyuncularından biri olan Yusuke Iseya (Yarbay Yuki) da yine filmimizin kadrosunda yer alıyor.
Yine bir çok dizi ve filmde gördüğünüz erkek yardımcı oyunculardan Yukiyoshi Ozawa (Kaminaga) da kadroda.
Diğer oyuncular ise;
Odagiri rolünde Hiroshi Yamamoto,
Jitsui rolünde Kiyohiko Shibukawa,
Albay Takeno rolünde Kyusaku Shimada,
Yarbay Yajima rolünde Hiromasa Takuchi,
Yarbay Iizuka rolünde Tetsuya Chiba,
Albay Sasahara rolünde Ken Mitsuhishi,
Miyoshi rolünde Keisuke Koide,
Marks rolünde Richard Shelton,
Campbell rolünde Jasper Bagg,
ve Graham rolünde Richard Isaac Moss.
İzleyici yorumu olarak kendimden birkaç demeç ekleyeyim.
Filmimizin ilk sahnesi Kato’nun nasıl idama mahkum edildiği ile başlıyor. Sonrasında D Ajansına katılmasıyla olaylar gelişiyor.
Ana karakter Kato çevik, zeki ve dikkatli bir arkadaş. Bu nedenle kısa zamanda D Ajansı’nda kendisini sıyrılan bir kişi haline getiriyor. Ajansta daha önce ordudan alınmış bir ajan yok ve ajans içerisinde Kato “Joker” olarak yer alıyor (olayların merkez kişisi diyebiliriz).
Filmin kurgusu ve görüntü akışına bakarsak eğer, anime tadında olduğunu söyleyebiliriz. İzlediğinizde ilk etapta siz de bu hisse kapılacaksınız.
Onun dışında filmimizin tarihin perdesini de biraz aralayıp ışık tuttuğunu söyleyebiliriz. Arka plan konularına azıcık bakarsak nedenini anlayabiliriz:
- Bilindiği üzere İkinci Dünya Savaşı’nda bir çok ülkenin düşman ile ilgili gizli bilgi ve belgeleri sızdırmak için kurduğu Ajan Büroları vardı. Filmde de bunu görüyoruz Rus, İngiliz, Japon Ajan Birimleri ve bunlar arasında yaşanan gizli belge krizleri.
- Japonya İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra büyük bir yıkıma uğramıştı. Bu film kıyıdan köşeden de olsa buna bir gönderme yapıyor. Ve bu durumun üstesinden nasıl gelindiğini direkt olarak görmesek de, “Biz bu yıkımın altından kalkmak için mücadele ettik.” mesajı içeriyor.
- D Ajansı’nın ana kurallarından olan “Ölme, Öldürme” ise sanki savunma sanatlarının öğretisi gibi. Çünkü savunma sanatlarında adı da üzerinde olduğu gibi savunma yapılır. Karşınızdaki rakibinizi öldürmeniz veya onun tarafından öldürülmeniz söz konusu değildir.
*Yukarıda Koji Yanagi’ye bir yıldız atmıştım. Yıldızı neden koyduğumu açıklayayım.
Bildiğiniz gibi Joker Game hikayesi 1937’de geçen bir casusluk romanından uyarlama “live action film” olarak ekranlara geldi. Aslında Joker Game 3 ciltlik bir roman serisi ve yazarıda Koji Yanagi. İlk kitap olan Joker Game 2008’de yazılıyor. İkinci kitap Double Joker 2009’da, üçüncü kitap Paradise Lost ise 2012’de yazılıyor.
Kitap 3 cilt olduğuna göre, sizce de bu filmin devamı gelmez mi?
(Bence gelir.)
Bonus Bilgi: Yeni çıkacak 2016 bahar animelerini merakla bekleyenleriniz var ise Joker Game’in de animesi Nisan’da çıkıyor bilginize. Animasyondan, büyük anime stüdyolarından Production I.G sorumlu. Ancak animeden önce 2 sezon manga uyarlaması gelecek.
Ben de filminin hayranı olmuş ve fazlasıyla etkilenmiş biri olarak Nisan’da gelecek animesinden beklentim yüksek. Heyecan ve sabırsızlıkla çıkmasını bekliyorum.
Filmin Tanıtım Videosu
Keyifli Seyirler…
Bu yazı ortak çalışma yaptığımız http://japonsinemasi.com adresinde yayınlanmıştır.