En Sevilen Manga Serilerinden “Vagabond” Mangası İncelenmesi

Vagabond Manga ile ilgili görsel sonucu

Manga serileri okuyanları tarafından gerekli ilgiyi görünce er ya da geç mutlaka animeye uyarlanır. Uyarlamanın gerçekleşmesi için manganın bitmesi de beklenmez. Gerekirse bir seri iki kere bile (Fullmetal Alchemist) animeye uyarlanabilir. Elbette mangaların bitmeden uyarlanmasının en büyük sebebi en düzenli çıkanının bile haftada sadece 15 – 20 sayfa arası çıkması. Durum böyle olunca beklemek bir hayli zaman alıyor. Sadece popüler olan veya en azından belirli bir seviyeye ulaşan mangalar, anime olarak ekrandaki yerini alır. Peki, popüler olduğu halde hala çıkmayanlar? Bu tarz mangalar yok mu? Yahu falan mangası bile animeye uyarlandı da bu mangadan niye haber yok demediniz mi hiç? İşte bunlardan bir tanesi Vagabond. Oldukça büyük bir kitlesi olan ve en sevilen manga serilerinden birisi olan Vagabond’un henüz anime ile ilgili bir planı yokmuş gibi görünüyor.

Vagabond Manga ile ilgili görsel sonucu

Takehiko Inoue tarafından yaratılan eser 1998 yılından beri yayınlanmaya devam ediyor. 1967 doğumlu Inoue’nin bir diğer eseri de çoktan animeye uyarlanmış olan ünlü Slam Dunk serisi. Vagabond’ta olaylar 16. Yüzyıl Japonya’sında geçiyor ve Shimen Takezou adındaki genç, vahşi ve yetenekli bir kılıç ustasıdır. Lakin bu vahşiliği ve agresifliği yeteneğinin önüne geçmiştir ve “Şeytanın Çocuğu” lakabını alan 17 yaşındaki Takezou, köyünün baskısından dolayı arkadaşı Matahachi Honiden ile köyden ayrılmak zorunda kalır. İkili Toyotomi’nin ordusuna katılır. Amaçları elbette şan ve şöhrettir fakat Sekigahara Savaşı’nda Tokugawa Klanı tarafında Toyotomi’nin ordusu adeta perişan edilir. Takezou ve Honiden ise hayatta kalmayı başarır fakat yolları ayrılır.  Takezou hala hayatta olduklarını haber vermek için köyüne döner fakat ortada bir yanlışlık vardır. Ahali kızgındır ve Takezou’u Honiden’İn ölümü ile suçlamaktadır. Katil damgası yiyen Takezou köylüler tarafından zapt edilerek ağaca asılır ve ölüme terk edilir. Tesadüf eseri bir kesiş ağaca bağlanmış şeytanın çocuğuna acır ve onu kurtararak Takezou’a yeni bir isim bahşeder: Miyamoto Musashi.

Vagabond Manga ile ilgili görsel sonucu

Vagabond’da Shimen Takezou olarak başlayan macerada bizlere en ünlü samuraylardan birisi olarak kabul edilen Miyamoto Musashi’nin hikayesi anlatılıyor. Daha doğrusu hikayelerinden birisi diyelim çünkü bilindiği üzere hem animelerde hem de mangalarda konusunu veya karakterlerini tarihten alan eserlere bolca kurgu da ekleniyor. Vagabond’a geri dönecek olursak; bahsi geçen manga “seinen” yani genç erkeklere yönelik olarak lanse edilse de, içerdiği cinsellik ve şiddet bakımından bu kategoriye girip girmediği tartışılır. Kimi zaman diyaloglar fazla uzasa da barındırdığı dövüş sahneleri gerek şiddeti gerekse estetik açıdan görmeye değerler. Elbette Miyamoto gibi tarihi bir karakter olunca o dönem yaşamış başka karakterleri de ister istemez görüyoruz. Örneğin Miyamoto’nun en büyük rakibi olarak gösterilen sağır samuray Sasaki Kojiro da Vagabond adlı mangada yer alıyor.

Vagabond Manga ile ilgili görsel sonucu

Japonya dışında dünya genelinde de tanılan ve dünya çapında seksen milyondan fazla satan Vagabond, birçok ödüle de ev sahipliği yapıyor. 2000 yılında “Japonya Medya Festivali”nde en iyi manga ödülü, 24. Kodansha manga ödülü ve 2002 yılında kazandığı Osamu Tezuka Kültür Ödülü’nün sahibi. 2002 yılından beri yabancı dergilerde de yayınlanan Vagabond’un birçok ülkeden ödülü ve adaylığı bulunuyor.

Vagabond, belki de görebileceğiniz “hala animeye uyarlanmamış olan” en ünlü seri olabilir. 1998 yılından bu yana yayında ve yayınlanmaya devam ediyor. Anime serisinden ziyade iyi bir manga arıyorsanız Vagabond’un göz atmanız gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Hele ki içerdiği çıplaklık ve şiddetten rahatsız olmuyorsanız ve türden de hoşlanıyorsanız en iyileriniz arasına girme ihtimali yüksek.

 

Vagabond Manga ile ilgili görsel sonucu

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir