Adventure Maker’la Sizde Yapabilirsiniz: Derek – The Sequel to Nacah

Derek konusu bakımından diğer macera oyunlarından epey ayrılmakta. Derek adlı oyunun konusu İncil, dolayısıyla din içerikli. Konusundan kısaca bahsetmek gerekirse; Oyunun aslı konusunu özel bir İncil’i ayit olduğu yere götürmek oluşturuyor. Derek adlı kendi halindeki bir adada Matteh halkı yaşamaktadır. Halk tanrıya inanmamaktadır. Matteh halkı tanrıdan ziyade Dalaq adlı dini kendi amaçları için kullanan bir güce ve onların hazırladığı kendi İncil’lerine inanıyorlar. Adada bir başka toplum olan Qadas halkı da yaşamaktadır. Üstelik ellerinde Matteh dilinde yazılmış gerçek bir İncil vardır. Bu İncil sayesinde Matteh halkı Dalaq’ların etkisinden kurtulabilir ve doğru olana inanabilirler. İşte tam burada oyuncunu amacı Matteh dilinde yazılmış İncili Matteh haklına götürmektir. Oyunda ayrıca iki farklı son bulunmaktadır.

Tek Kişilik Ekip

Derek adlı oyunun tek kişilik dev kadrosunu Monte Cheyenne Wolford oluşturuyor. Oyunun grafikleri, müzikleri, senaryosu, kısacası her şeyi kendisine ait. Kendisi oyunun konusundan anlaşılacağı gibi genç bir Hıristiyan ve oldukça akıllı biri olduğu söyleniyor. Derek, deneme sürümü internette kolayca bulunabilen “Adventure Maker” adlı, sizlerin de zorlanmadan yapabileceğiniz bir program sayesinde yapılmış. Yani görüntüler slayt şeklinde ilerliyor ve dilerseniz gerçek, dilerseniz kendi çizdiğiniz resimlerden oluşuyor. Tabi bu resimler üzerinde birtakım oynamalarda yapılıyor. Adventure Maker ile hazırlanan başka oyunlara Carol Reed serilerini örnek olarak gösterebilirim. Fakat Derek üzerinde daha çok ayrıntıda durulmuş. Hareketli efektler, gölgelendirmeler, mistik sesler eklenerek daha güzel ve çekici hale getirilmiş.

nacah01

Derek’te epey bulmacayla karşılaşıyoruz. Kombinasyon bulmacaları, anahtar bulmacaları kısacası bayağı bir çeşit mevcut. Zorlukları ise orta dercede. Ekranın üst kısmını envanter oluşturuyor. Fareyi ne zaman ekranın üstüne götürürsek toplanan nesneler ve eşyalar beliriveriyor. Oldukça kullanışlı ve basit bir envanter sistemi diyebilirim. Oyun birinci şahıs bakış açısından ve fare ile oynanıyor. Yukarıda bahsettiğim gibi görüntü slayt şeklinde ilerliyor ve ne tarafa doğru gidersek karşımıza yeni bir “üzeri işlenmiş” fotoğraf karesi çıkıyor. Kayıt ve yükleme işlemleri de son derece kolay. Esc tuşu ile menüye dönerek kayıt ve yükleme işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Kayıt işleminde önemli bir noktada şu; diyelim zor bir bulmacayı çözdünüz. Oyun size kaydetmek isteyip istemediğinizi soruyor. Güzel bir detay olmuş.

Grafikler ve Sesler

Grafikler öyle ahım şahım değiller. Sonuçta hepimizin kolaylıkla kullanıp, amatör bir oyun yapabileceğimiz Adventure Maker ile hazırlanmış. Yalnız grafikler pek kaliteli olmasa da üzerinde epey durulduğu ve uğraşıldığı belli. Yapımcı (zaten tek kişi) oyuna epey detay ekleyip en güzel haline sokmaya çalışmış. Adventure Maker ile yapılan oyunlarda pek fazla bulunmayan ara sahneler Derek’te mevcut. Ara sahneleri 640×480 veya 800×600’da izlemek oyuncunun elinde. Müzikler amatör ruhlu ama başarılılar. Mistik ve gizemli bir hava içeriyorlar ve inanır mısınız bilmem ama hepsi yapımcı tarafından tasarlanmış ve çalınmış durumda. Wolford, harp, panflüt, keman ve org gibi müzik enstrümanlarını çalabiliyor. Dediğim gibi Derek diğer macera oyunları yanında biraz sönük kalsa da her bir yerinden emek akıyor. Oyunda konuşma ise pek fazla bulunmamakta. Pek fazla konuşma olmadığı için Derek’i oynamak isteyenlerin İngilizce bilmesine gerek yok diyebilirim.

Sonuç

Derek belki bir Still Life veya Black Mirror değil ama yinede şans verilmesi gerek bir oyun. Sonuçta tek bir kişi tarafından epey emek harcanarak yapılmış. Hem belki beğenip Adventure Maker ile sizde bir oyun yapmak isteyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir