Bencil ve Kötü Kalpli Kral ile Tanışın: Ceville

Evvel Zaman İçinde

Bir zamanlar Faeryanis adında bir krallık varmış. Burada elfler, cüceler, troller, goblinler, periler ve insanlar bir arada yaşarmış. Faeryanis tam masal diyarlarına yakışır ormanları, ovaları ve dağları ile çok güzel bir yermiş. Fakat Faeryanis’in kralı pek de sevimli birisi değilmiş. Sadece kendisini düşünen, hizmetlilerini koşuşturmayı ve onlara sıkıntı yaratmayı seven bir adammış kral. Bu adamın adı da Ceville’miş. Bir gün halk Kral Ceville’nin başyardımcılarından Basilius’un yardım etmesi ile kralı tahtından indirirler ve onu hapse atarlar. Lakin çok geçmeden halk büyük bir hata yaptığını anlar, hani beterin beteri vardır derler ya… Cevile’nin yerine geçen Basilius eski kraldan daha beter bir adamdır ve ülkeyi cadılık ve şeytani güçlerle yönetmek niyetindedir. Ve işin güzel yanı Basilius’u durdurabilecek tek kişi eski kral Ceville’dir. Böylelikle tahttan düşürülen Ceville’yi hapisten çıkarmak ve Basilius’u durdurmak için garip ve eğlenceli bir macera başlamış olur.

Var mı Benden Güzeli bu 3D Dünyada?

Yapımcı Realmforge Studios masal havası ile komediyi harmanlamayı çok iyi başarmış. Gerek Ceville’nin garip hareketleri, konuşmaları ve kahkahaları, gerekse diğer karakterlerin davranış ve tutumları eğlence dolu. Ayrıca bildiğimiz klasik masallara gönderme yapılmaları da unutulmamış. Her ne kadar oyun ilerledikçe mekân sayısının az oluşu ve yapılan işlerin çoğunun birbirine benzediğini fark etsek de kurtarıcı olarak atmosfer geliyor ve durumu toparlamasını başarıyor. Fakat atmosfer bana Ankh’ı anımsatmadı değil. Ankh ile Ceville’i birbirleri ile kıyaslarsak hem şekil hem içerik hem de görüntü bakımından birbirine çok benziyor ama şunu açıkça söyleyebilirim ki Ceville Ankh’tan daha iyi değil. Oyun güzel, atmosfer eğlenceli ama çok fazla klasik. Yani çoğu şeyleri başta Monkey Island 4 olmak üzere Ankh ve Jack Keane oyunlarında gördük. Kısacası demek istediğim Ceville bu türe yeni bir şey pek katmıyor, senaryosu hariç tabi.

Tanıdık Simalar ama Burada İşleri Ne?

Ceville’i oynayınca bir şey fark edeceksiniz. Her ne kadar oyun masal dünyasında geçse de günümüzden de epey şeyler kapmış ve karakterler bile günümüz filmlerinden hatta oyunlarından gelmiş gibi. Demek istediğim Darth Vader’a benzeyen bir kara şovalye mi ararsınız, LeChuk’a benzeyen bir peri mi veya Dungeon Keepder’dan gelmiş bir iblis olsun hepsi sanki toplanmış ve Ceville’de ufak roller almaya gelmiş gibiler.

Grafikler ve Sesler

Ceville’de grafikleri gördüğümde aklıma ilk gelen daha önce de bahsettiğim gibi Ankh oldu. Korsanlardan Mısır’a ve şimdi de masal diyarına geçiş yapmışız diyebiliriz. Fakat grafikler maalesef Ankh’tan daha iyi değil. Bir kere renkler gözüme çok parlak ve yorucu geldi. Yani Ankh oyununda da aynı tarz grafikler vardı ama ışıklandırmalar ve diğer efektlerle görüntü çok iyi toparlanmış ve eciş bücüş olmasına rağmen düzeni görebiliyordunuz. Ceville ile dediğim gibi her şey her yerde ve her yerde bir şey varmış gibi geliyor. Ayrıca bazı oyun hataları da yok değil. Her ne kadar küçük kamera açılarından kaynaklanan kenar hataları olsa da bazen göze çarpıyorlar. Ve karakterlerin neden neredeyse hepsi boydan yemiş anlayamadım. Hadi Kral Ceville’yi geçtik, tam huysuz kral tipi var. Ama neden diğer karakterlerin boyu da bir elli beşi geçmiyor aklım almış değil. Herhalde komik bir hava yaratılmak istenmiş ama garip olmuş. Birde bazı nesneleri bulmak oldukça zor oluyor. Hotspot sistemine rağmen orada bir şey mi var bu imleç neyi gösteriyor diyebilirsiniz. Fakat seslendirmeler ve müzikler tam tersi çok iyiler. Özellikle seslendirmeler cuk oturmuş. Herhalde Ceville’e daha iyi bir seslendirmeci bulunamazdı. Müzikler bakımından da masalsı kale müzikleri hakim olsa da günümüz müzikleri ile harmanlanıp çok güzel efektler oluşturulmuş.

Kontroller ve Bulmacalar

Kontroller her ne kadar klasik üçüncü şahıs bakış açısından olsa da çoğu 3D oyununda yaşanan (Ankh serisi de dahil) sıkıntılar Ceville’de de yaşanıyor. Bazen karakterler kamera açılarından dolayı yanlış yöne gidebiliyor. Bunun dışında kontrollerde olağan dışı bir sorun veya sıkıntı yok. Oyunu “Hotspot” sisteminin yardımı ile rahatça oynayabiliyorsunuz. Bulmacalara gelirsek; masal dünyasında olmamıza rağmen bulmacalar öyle mantık dışı değil. Toplam beş bölüme bölünmüş olan oyunda çeşitli bulmacalar çözüyoruz. Ve bunları istediğimiz sıralama ile çözebiliyoruz. Tabi bazı istisnalar yok değil.

Sonuç

Özetle karşımızda ilk bakışta Ankh’a benzeyen ama aslında bambaşka bir oyun var. Her ne kadar grafiksel hataları olsa da iyi bir macera oyunu olmuş diyebilirim. Eğer bol eğlenceli ve garip bir oyun arıyorsanız Ceville’e bir göz atmanızı öneririm.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir