Nerden Nereye
İnsanoğlunun hayatında öyle günler vardır ki sıradan bir gün dediğimiz bu günler hayatınızı ummadığınız bir anda altüst edebilir. Oyunumuzun kahramanı Jonathan Danter, kendi namı ile şipşak gazeteci arkadaşımız işte tam böyle bir gün geçirmektedir. Kardinal Gregorio ile röportaj yapmak için Miami’ye giden Jonathan, kendisini ummadığı bir anda Londra’da bulur. Londra’ya Scotland Yard tarafından getirilen Jonathan’ı büyük bir sürpriz beklemektedir. Uzun yıllardır öldüğü bildiği amcası aslında sapasağlam hayattadır ve gizli bir örgüt için Katolik kilisesinin sırlarını ortaya çıkarmak için görevlidir. Aslında Jonathan’ın uzun yıllar önce öldü bildiği amcası yeni ölmüştür. Birileri Jonathan’ın amcasının çalışmalarından hiç hoşnut değildir ve amcanın araştırmasına katılan herkesi ortadan kaldırmaktadır. Jonathan’ın amcası son olarak çok gizli bir artifactın peşindeymiş ve bu araştırma gizemli dinsel bir örgütün çok ilgisini çekmiş. Belief and Betrayal’ın konusu kısaca böyle. Olan biteni öğrenen araştırmacı gazeteci Jonathan Danter doğal olarak olayların iç yüzünü öğrenmek için bizzat işin içine karışır. Jonathan’a bu macerasında Katrin McKendal adında, eski bir örgüt çalışanı yardım etmektedir. Katrin’in oyundaki görevi Jonathan’a amcanın örgütünden bilgi sızdırmak yönünde oluyor. Oyun ilerledikçe de işler iyice karışmaya ve heyecanlı bir hal almaya başlıyor. İlluminati’lerden Opus Dei’ye kadar birçok dinsel topluluk işin içine karışıyor ve bunları çözmek Miami’de olması gereken Jonathan’a düşüyor.
Hatalar Düzeltilmiş, Yeniler Eklenmiş
Belief and Betrayal adlı oyun, Artematica adlı İtalyan firmanın Martyn Mystere’den sonra ikinci 2,5D – Point’n’Click macera oyunu unvanına sahip. Yapımcı firma Martyn Mystere’ye yapılan eleştirileri ciddiye almış ki yeni oyunda piksel avcılığı kalkmış durumda. Yani etrafta yüzlerce nesneye tıklayıp bilgi veya ipucu aramıyorsunuz. Hatta oyuna Tunguska’dan hatırlayacağımız ipucu sistemi bile eklenmiş. Tek bir tuş ile etrafta inceleyebileceğiniz nesneleri görebiliyorsunuz. Teknik olarak da yapımcı dersine iyi çalışmış. Kamera açıları düzeltilmiş ve arka plan çizimleri güzelleştirilmiş. Seslendirmelerde de profesyonellere başvurulduğu belli. B&B’da her ne kadar artılar varsa oyunla beraber gelen eksilerde maalesef mevcut. Oyuna eklenen karışık PDA sistemi oynanışı yavaşlatabiliyor ve bazen takılmanıza neden olabiliyor. Mesela bir e-mail yollamazsanız oyun boyunca ilerlemeniz pek mümkün olmuyor. Bir diğer eksiyi de oyun envanter sisteminden alıyor. İki objeyi birleştirmek kimi zaman canınızı sıkabilir. Çünkü iki objeyi ters birleştirirseniz, yani A nesnesini B ile değil de B nesnesini A ile birleştirmeye kalkışırsanız avucunuzu yalarsınız. Birde Jonathan’ın birleştirme işlemi gerçekleşmeyince sürekli aynı cümleyi söylemesi sinirinize dokunabilir. Kısaca özet geçmem gerekirse yapımcı Artematica bir macera oyunundaki zor yerleri ustalıkla yerine getirirken yapılmaması gereken hatalar yapmış. Örnek vermem gerekirse; oyunda oldukça sağlam bir bulmaca sistemi eklenmiş. Mesela bir şişeye mi ihtiyacınız var, şehirdeki çöp kutularına göz atabilirsiniz. Veya envanterinizdeki fazla eşyalardan şişeye benzer bir obje yaratabilirsiniz. Yani bulmacaları çözmek için çeşitli yollara başvurma imkânına sahipsiniz. Öte yandan sıkıcı PDA sisteminde kaybolmak bu zevki düşürebiliyor.
Karakter Bolluğu
Belief and Betrayal’da Jonathan dışında yönetebileceğiniz toplam üç karakter var. Fakat istediğiniz karakteri istediğiniz zaman seçemiyorsunuz. Bir karakter ile tüm işlerinizi hallettiğinizde ancak o zaman oyun otomatik olarak diğer karaktere geçiyor. Her karakterin kendine göre özellikleri var ve olayları çözme yetenekleri birbirlerinden farklı. Yapımcı firma bu alanda iyi iş çıkarmış diyebilirim.
Grafikler ve Sesler
Oyunun en büyük artısı ve toparlayıcısı oyuncuya yaşattığı atmosfer olmuş. İnsanın canı sıkılmıyor ve her an farklı bir gelişme yaşanabiliyor. Kendi kendinize şu kapının arkasında ne var gibi sorular sorarak meraklanabiliyor, bir bulmacayı çözmek için kendinizi kaptırabiliyorsunuz. Ayrıca tıkandığınızda Jonathan’ın günlüğüne bakarak ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Grafiksel olarak ise arka planlarda çok iyi iş çıkarılmış. Mekân sayısı fazla tutulmuş. Ama karakter modellemeleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Biraz fazla sırıtıyorlar ve bazen uçuyorlarmış gibi gözüküyorlar. Animasyonlarda düşük tutulmuş. Yani Jonathan görsel olarak fazla bir şey yapmıyor. Seslendirmeler ve müzikler ise çok iyi ayarlanmış. Oyun esnasında çalan parçalar atmosferi büyük ölçüde etkiliyor ve seslendirmelerde işin ehlisi insanlar seçilmiş.
En İyisi Değil, Ama İş Görür
Yapımcı Artematica macera oyunları Belief and Betrayal’da atmosfer ve senaryo olarak çok iyi iş çıkartmış diyebilirim. Zaten senaryo olarak iyi iş çıkarabildiklerini Martın Mystere’de yeterince kanıtladılar. Lakin oyunda bulunan birçok küçük eksiler bu başarıları bazen gölgeleyebiliyor. Kısacası Belief and Betrayal aslında çok daha iyi olabilirdi ama kötü bir oyunda olmamış. Bu yüzden Artematica firmasının bu macera oyununa şans tanıyabilirsiniz