Mısır Tanrıları Çıldırmış olmalı: Ankh 2

Alman firma Deck13 tarafından piyasaya sürülen ve Monkey Island benzeri tarzı ile büyük başarılar elde edip, Almanya’da yılın oyunu seçilen Ankh’ın devam oyunu: Ankh: Heart of Osiris, ilkini aratmıyor.

Hoş Geldin Assil

Assil ile ilk kez piramitlerde parti verirken tanışmıştık. Arkadaşları ile eğlenirken bir mumyanın lanetine uğradı ve oyun boyunca eğlenceli bir serüvenden geçerek laneti kaldırmaya çalıştık. Sonunda oyun mutlu son ile bitti ve kahramanımız Assil, sevgilisi Thara’nın gönlünü çelmeyi başardı. İkinci oyunda birincinin kaldığı yerden devam ediyor. Konumuzdan kısaca bahsedecek olursak; Assil firavunun kızından aldığı aşk mektuplarından birini Thara görür ve Assil’i kapı dışı eder. Kendisini alkole veren Assil, sarhoş olduğu bir gece koruyucusu olduğu Ankh’ı da ilk oyunda alt ettiğimiz Osiris’in adamlarına kaptırır. Osiris’in amacı dünyaya yeniden dönerek hükümdarlığını sürdürmektir. Ama onunda önünde bir engel vardır. Tanrılar arası savaş yakında başlayacaktır ve Osiris’in savaşmak için Seth tarafından korunan kalbine ihtiyacı vardır. Bunun içinde kötü kalpli Dinar’ı görevlendirir. Üstelik bu sefer Mısır firavununun da başı derttedir. Kısacası Assil’in amacı çaldırdığı Ankh’ı geri almak ve Osiris’in kalbini Dinar bulmadan önce bulmaktır. Ankh 2’de de eğlence üstüne eğlence sizleri beklemekte.

screen800x500

Tanıdık Yüzler

Deck 13, birinci oyundaki karakterlerin tamamını ikinci oyunda da kullanmış. Kimler yok ki; Assil, Thara ve Firavun başta olmak üzere Dinar, prenses, Thara’nın “devrimci” tayfası, gözü görmeyen berber amca, Fatima, deve karavancıları, ilk oyunda Assil’i denize atan zenci arkadaş, Köle tüccarı kısacası herkes var hepside birbirinden komik ve ilginç. Kötü adamımız Dinar’a bile insanın kızası gelmiyor. Bunların dışında birkaç yeni karakterde var tabii ki. Kuş beyni ile kölelerin patronu Al – Caponep, zayıf köle, Assil’in babası, Thara’nın babası Arap elçi, Yahudi’lerin tanrısı olduğunu iddia eden bir çalılık ve Elvis görünümü ile Nil Timsahları adlı futbol takımının kaptanı yüce Musa’nın ta kendisi! Musa’nın oyunda ne işi var diye sorarsanız, onun hikâyesi oldukça ilginç. Tanrı çalılığın dediğine göre sürekli isyan çıkarmak karın doyurmuyormuş ve bu yüzden Musa futbolcu olarak para kazanmaya başlamış. Bunun gibi birçok komik ve absürt hikâye oyunda fazlası ile mevcut.

Gizemli Dünya Kahire

Karakterlerde olduğu gibi mekânlarda aynı mekânlar. Assil’in dediğine göre yapımcılar tasarruf yapmak istemiş. İlk oyundaki tüm mekânlar (Pazar, saray, şelale başı) biraz üstünde oynanmış olarak ikinci oyunda karşımıza çıkıyor. Mesela Dinar’ın dükkânını sözde geleceği gören yaşlı dede ele geçirmiş, Olga hamburgerci dükkânını kapatıp sarayda işe başlamış, Fatima işleri geliştirmiş, kısacası bunun gibi bir sürü yeni minik detay mevcut oyunda. Elbet yeni mekânlarda var. Mezarlık, yeraltı, inşa alanı futbol sahası başlıca yeni yerler olarak karşımıza çıkacak.

images-akamai-steamusercontent-com

Mizah Sağlam

Geldik Ankh’ı Ankh yapan en büyük unsuruna. Monkey Island’ın Mısır versiyonuna benzeyen espriler gerçekten mükemmel. Bel altı olmayan, her yaşa hitap edebilen kaliteli ve ince espriler kullanılmış. Demek istediğim Deck13 laubali ve bayat espriler ile arasındaki çizgiyi yakalamayı çok iyi başarmış. Karakterlerin diyalogları, yaşanan olaylar hatta karakterlerin sadece duruşları bile gülmenize neden olabilir. Özellikle Al Caponep’in planı beni çok güldürmüştü. Oynayınca sizde bana hak vereceksiniz. Fakat şunu da hemen ekleyeyim, oyundaki esprilerin çoğu ilk oyunda yaşananlara bağlı. Eğer ilk oyunu oynamadıysanız bazı esprileri anlamayabilirsiniz. Lakin oynadıysanız büyük oranda güleceğinizi garanti ederim.

Grafikler ve Sesler

Grafik bakımından ilk oyundan pek bir fark yok. Sadece karakterler biraz güzelleşmiş. Bunun dışında çizimler, mekânlar, gölgelendirmeler, kullanılan renkler tamamı ile ilk oyundaki ile aynı. Ama eğlenirken grafiklerden pek şikâyet edeceğinizi sanmam. Ayrıca Ankh’a da yakışıyor 3D çizimler. Seslendirmelerde ilk oyundaki kadro aynen korunmuş. İlk oyunda profesyonel ve ünlü aktörler tarafından yapılan seslendirmeler ikinci oyunda da boy gösteriyor. Dolayısı ile çok başarılılar. Her karakterin sesi cuk oturmuş gibi. Daha iyi olamazdı. Müzikler içinde aynısını diyebiliriz. Mısır havasına uygun ve egzotikler. Oyunu ilk kurduğumda, ilk oyunun başında çalan “So It Is Cairo” adlı parçayı ikinci oyunun başında göremeyince önce hayal kırıklığına uğramıştım. Ama birinci bölümün sonunda, Assil’in oyun bittiği sandığı yerde ve oyunun sonunda bu eşsiz parçayı duyunca tüm neşem yerine geldi. Bu parçanın Avrupa’da en iyi oyun müziği ödülünü aldığını da belirtmek isterim. Sonuç olarak grafik ve ses bakımından Ankh dört dörtlük diyebilirim.

789884-937316_20070413_002

Kontroller ve Bulmacalar

Sanırım oyunun en büyük eksisi için kontrolleri gösterebilirim. Oyun bilindik 1st person ve fare ile oynanıyor ama bazen kamera açıları ve karakterin alakasız bir yere gitmesi insanın canını biraz sıkabiliyor. Mesela bir yere giderken gideceğiniz yerin biraz soluna veya sağına tıklarsanız karakter alakasız bir yere gidip sinirlenmenize neden olabiliyor. Veya diyelim sürekli sağa tarafa gideceksiniz.Bunun için sürekli farenin sol tuşuna tıklıyorsunuz ve karakteriniz o yöne doğru gidiyor. Fakat birden değişen kamera açısı ve sizin sürekli sol tuşa tıklar durumda olmanız karakterin birden ters dönüp geri gitmenize neden olabiliyor. Açıkçası kontroller biraz daha iyi olabilirdi. Bulmacalar ise bilindik Ankh bulmacaları. Çoğunluğunu doğru nesneyi doğru yerde kullanmak oluşturuyor. Topladığınız eşyalar ekranın sol üst köşesinde birikiyor ve sürekli gözünüzün önünde duruyor. Size de doğru eşyaları birleştirip doğru yerde kullanmak düşüyor. Yani hayatınızda hiç macera oyunu oynamamış olsanız bile topladığınız eşyaları sürekli bir yerlerde kullanmaya çalışarak bile oyunu bitirebilirsiniz. Öyle bilgiye dayalı, puzzle türü bulmacalar Ankh’ta bulunmamakta. Bulmacaların tek zor yönü bazen en akla gelmeyecek yerde bir nesneyi kullanmanız oluyor. Bulmaca saçma değil, öyle anlaşılmasın. Mesela bir bölümde ufak bir yerde sıkışmış bir gongu çalmak pek insanın aklına gelmeyebiliyor. Genel olarak Ankh’ta eğlence ön planda olduğu için aslında bulmacalarda öyle ahım şahım bir mantık aranmıyor. Amaç sadece eğlenmek…

Eğlencenin İlacı

Oyun biraz kısa olup, hafif ek paket tadında olsa eğlenip, bol bol gülmek için gerçekten Ankh 2: Heart of Osiris ideal bir oyun. Zaten ilk oyunu oynayanlar ikinciyi muhakkak alacaklardır. Oynamayanlar da kaçırmasın derim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir