Sanskrit kökenli modern dillerde birincil olarak “dünya” anlamında kullanılır. Hinduizm, Budizm, Jainizm, Sihizm dinlerinde reenkarnasyon ya da yeniden doğum döngüsünü anlatan bir kavramdır. [1]
Samsara; Ron Frickle tarafından 2011 yılında çekilmiştir. Yine Ron Frickle’nin 1992 yapımı “Baraka” belgeseline benzer formattadır. Filmde hiç söze yer verilmemiş sadece müzik ve danslar ile ana konuya odaklanılmış. Peki ana konu nedir? Filmin isminden de anlaşılacağı gibi yaşamın doğumdan başlayarak ölüme ve daha sonra tekrar yeni bir yaşama dönüşümü yani reenkarnasyon üzerine… Frickle, 5 yıla yakın bir sürede 25 ülkede çekim yapmış ve birbirinden farklı mekanlara odaklanarak hayatın çeşitli kıtalarda nasıl sürdüğünü, birbirimizden ne kadar uzak olduğumuzu ama bir o kadar da yakın olduğumuzu göstermeyi amaçlamış.
Farklı kültürleri konuşmalarla zehirlemek yerine sadece olanı olduğu gibi göstermiş. Oradan ne alacağımıza bizim karar vermemizi istemiş. Frickle bizi belki de hayatımızda hiç gidemeyeceğimiz bir yerlere götürüp oradaki insanlarla tanıştırmak istemiştir. Modernizm ile gelenekselliği aynı potada eriterek dünyada hala daha atalarımızın yaşadığını ve kültürümüzün ön yüzünü temsil ettikleri algısını uyandırarak hayatın döngüsünün devam ettiğini bizlere göstermiştir.
Samsara, bir aydınlanıştır, dünyada senden başka insanların varolduğunu farkediştir, aslında diğer insanlardan hiçbir farklı yönününün olmayışıdır. Yönetmen, filmin teknik detaylarına gelecek olursak, 70mm film kullanılarak standart kare hızları ve bu proje için özel olarak tasarlanmış time-lapse (her bir film karesinin normalden çok daha yavaş, uzun aralıklarla, çekildiği bir sinema tekniğidir.) kamera ile tamamen fotoğraflanmış.[2] Özellikle büyük şehirlerde Time-lapse ile harika işler yapılmış.
Filmin müziği Michael Stearns, Lisa Gerrard ve Marcello De Francisci tarafından bestelendi. Bunun dışında modern, etnik, yerel müziklerden de yararlanılmıştır.
Hangi ülkelerde çekildiğini merak edenlere ülkelerin isimleri şöyle; Angola, Brezilya, Çin, Danimarka, Mısır, Etiyopya, Fransa, Gana, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, İsrail / Filistin, İtalya, Japonya, Ürdün, Mali, Myanmar, Namibya, Filipinler, Suudi Arabistan, Güney Kore, Tayland, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika Birleşik Devletleri.
Kaynak
[1] http://tr.wikipedia.org/wiki/Samsara
[2] http://www.barakasamsara.com/samsara/about