Müzik, Film ve Etki- Fİlm ve müzik ilişkisi üzerine bir inceleme

Üzerinde hiç düşünmediğim bir konudan, yani filmlerde müziğin etkisinden, artık bugün bahsedebilirim. Logan: Wolverine filminin müziğiyle oluşturulmuş bir, Kaptan Amerika: İç Savaş fragmanı görünce, sıradan bir MCU filminden çok daha samimi duran bir fragmanla karşı karşıya geldim. Hatta bir an, bunun gerçek fragman olmasını veya film esnasında böyle müziklerin kullanılmış olmasını dilesem de, gerçek filmdeki müzikleri hatırlayınca, iç dünyamda bir hayal kırıklığı yaşamadım değil.

Way Down We Go” çaldığında nasıl bu kadar duygusal bir etki yaşıyor olabiliriz? Acaba gerçekten bunda 20th Century’s Fox’un sinemaya adadığı yılların bir etkisi var mı? Disney, animasyonları Pixar olmadan, sadece basit çizgi filmlere sahip bir şirket değil mi? Neden Blade, Spider-man gibi filmler dünya popülaritesine oturmuşken, Disney’in elindeki sinematik evren, Iron Man gibi bir şaheserden sonrasında pekte iyi bir halde duramamış? Disney’in Marvel Sinematik Evreni ile elde ettikleri kitlenin, sadece bir kitle olması hepimizin canını sıkmıyor mu? Belki de sırf bu yüzden Fox, uğraşıldığında sahiden güzel bir proje olan Marvel Sinematik Evreni projesine Mutantları ve Fantastik Dörtlü’yü satmıyordur.

Konu ne olursa olsun. Bu sadece Fox’un rakip olmasıyla alakalı bir olay değil. Onun da dahil olduğu film stüdyolarının en iyileri diye adlandırdığımız gruptaki RKO Pictures, Warner Bros, MGM , Paramount  Pictures’ında başarılı olduğu bir sinema devleri camiasında, Süper Kahraman temasını öne çıkarıp sonra bu temayı pişirebilmekte zorlanan Disney’in şimdilerde rakiplerine komplolar kurmaya çalışmaktan başka bir şey yapamaması ile alakalı. Yani The Punisher adlı seri katilin psikolojisini ele alan ”The Punisher” filmi nerde, yeni çıkan The Punisher dizisi nerede. Burası çizgi roman dünyası yani bu olayları görselleştirmek için, bu filmlerdeki prodüksiyona Titanic kadar para harcanmalı. Müziğin dehaları rol almalı arka planda. Olay sadece ”müşteriye film pazarlamak”  ise inanın bu konuda bile Disney’den daha başarılı sokak satıcıları vardır. Kaldı ki sinema sokak pazarı değil, bir sanat dalıdır.

Konuyu sırf müzik-karakter uyumuna getirirsek. Doctor Strange gibi okültik bir filme Adrian Von Zigler gibi bir Youtube müzisyenini getiremeyecek bir stüdyo değil Marvel Stüdyoları, Ne diye Deadpool’da DMX çalabiliyorken, Ant-Man’de dediğim gibi bir yeniliğe yer vermiyorlar? Logan, Berlin Film Festivalinde ağlatırken, konusu içler acısı olan Civil War, neden bir Marvel hayranını bile ağlatamıyor?  Güzel kaliteli müzikler veya Hans Zimmer notaları koyamaz ve uyanırken ilham almak için bu soundtrackleri dinleyen insanlar yaratamaz mıydı Marvel Stüdyoları?

Yazdıkça kızıştırmaya müsait olan bu konu eminim ki başka yerlerde başka insanlarında ilgisini çekiyordur. Buna karşı çıkan insanlarda olacaktır çünkü Disney böyle bir sıradanlıkla ilerleyerek, sadece Spielberg’ü ”Western türü öldüğü zaman bizler buralardaydık ve bir zaman gelecek ki süper kahraman filmleri Western türü ile aynı kaderi paylaşacak. Bu demek değil ki Western ve süper kahraman filmleri yeniden popüler olmayacak. Tabii ki şu anda süper kahraman filmleri hayatta ve tür olarak kuvvetli. Ben sadece popüler kültür içerisinde bu süreçlerin limitli bir döngüsü olduğuna inanıyorum. Gün gelecek ki başka bir tür bu mitolojik öykülerin yerine geçecek ve büyük bir ihtimalle de genç bir sinemacı şu sıralarda o türün ne olacağını hepimiz için bulmaya çalışıyordur.sözlerinde haklı çıkaracak. Umarım yanılırımda insanlar Disney’den ilerleyen zamanlarda daha ihtişamlı süper kahraman filmleri çıkarır. Çünkü gerçekten rutinleştirilmesinden çok, sanatsal olmasını özlediğimiz bir tema bu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir