Asın Bayrakları! Karşınızda Türk Temalı Animeler

Shoukoku no Altair animesi duyurulduğundan beri animelerde Türkiye muhabbeti aldı başını gidiyor Öyle ki; gazetelerde bile “Osmanlı Geliyor!” diye başlıklar gördük, alakasız köşe yazarlarından manga nedir – anime nedir öğrendik:) Durum böyle olunca bir bakalım dedik Shoukoku no Altair dışında şu ana kadar animelerde Türkiye hakkında neler görmüşüz ve hemencecik kısa bir liste derledik 🙂 Eğer atladığımız ve eklemek istediğiniz bir şey varsa yorum yapmayı unutmayın.

1-) Trinity Blood

2005 yapımı animede vampirler Vatikan’dan sonra dünyanın en büyük ikinci politik gücüdür ve vampirlerin başkenti İstanbul’dur. Kont Süleyman ve yeniçeri askerleri gibi terimler de animede geçmektedir. Trinity Blood’un detaylı incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

 

2-) Ouran High School Host Club

2006 yapımı ve işin aslı benim pek sevmediğim animenin bir bölümünde Türk kültürü etkinliği yapılarak Türk yemekleri sergilenmiştir. Ouran High School Host Club’un incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

3-) Spriggan

1998 yapımı anime filmi bizleri Ağrı Dağına götürüyor. Arcam adındaki gizli ve dünya çapındaki bir örgüt kayıp bir uygarlığın kalıntılarını incelemektedir. Bulgular üç araştırmacıyı Ağrı Dağına yönlendirir ve orada Nuh’un Gemisi’nden kaldığı tahmin edilen enkazlar bulurlar.

4-) D.Gray-man

103 bölüm olan ve 2006 – 2008 yılları arasında yayınlanan D.Gray-man’da birkaç bölüm İstanbul’da geçmektedir. Maraş dondurması,” Selim-san” adlı karakter, boğaz, Kapalıçarşı ve Sultan Ahmet Camii animede boy göstermişti.

5-) Cowboy Bebop

Sevdiğim serilerden birisi olan 1998 yapımı animenin sekizinci bölümünde karakterler Kapalıçarşı benzeri bir alana gitmektedirler. Burada da Aile Pazarı ve Erdal Bakkal (evet, yanlış okumadınız 🙂 ) gibi tabelalar bulunmaktadır.Ayrıca telaffuzu bozuk bir şekilde “affedersiniz, hesap lütfen” diye Türkçe dublaj cümle de geçmektedir. Cowboy Bebop’un incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

6-) Red River

Kabul, burada biraz hile yaptım. Red River veya Anatolian Story (Anadolu Hikayesi) olarak da bilinen yapım bir manga serisi. Yuri Suzuki adındaki kız büyülü bir şekilde kendisini Anadolu’da, Hititlerin başkenti Hattuşaş’da bulur.

 

7-) Ghost in the Shell

Ghost in the Shell’in Stand Alone Complex adlı anime serisinin ikinci sezonunda “Invidual Eleven” adlı bölümde dünya liderleri hakkında araştırma yaparken Atatürk’ün de portresi görünür. Anime serisinin incelemesi bu linkte.

😎 Hetalia: World Series

Bölümleri genelde beş – altı dakika süren ve internet üzerinden yayınlanan Hetalia serisinde ülkeleri karakterler temsil etmektedir. İkinci sezon olan World Series’te ise Türkiye karakteri de bulunmaktadır. Seride Türkiye, Yunanistan’ın rakibi, Rusya’nın düşmanı, gereksiz yere tutkulu ve rahatsız edici derecede dost canlısı olarak tasvir edilmiştir. Lakin ciddi meselelerde ise inatçı olabilmektedir.

9-) Shougeki no Soma

Facebook sayfanızda veya Youtube’da mutlaka denk gelmişsinizdir: Japon animesinde döner! Evet, yemek pişirme temalı animenin bir bölümünde Hayama adlı karakter milli gururlarımızdan döner yapmaktadır. Türk yemeği olarak bahsedilen dönerden döner kelimesi dönmek ve kebap kelimesi kızarmak olarak tasvir edilmektedir:)

10-) Shoukoku no Altair

Ve elbette bu yazının yazılmasına vesile olan anime… Şimdilik net bir çıkış tarihi yok. Anime Osmanlı döneminde geçecek ve genç bir Paşa olan Mahmut’un macerasını konu alacak. Ayrıca anime dolaylı yönden değil de doğrudan Türkleri içeren ilk anime olma unvanına da sahip olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir