Germania, Anno Zero Almanya, Sıfır Yılı

Roberto Rosellini’nin savaş üçlemesinin son filmi olan Germania, Anno Zero 2. Dünya Savaşı’nın en çok yıkım yaptığı Almanya’da ‘sıfır yılı’nda geçmektedir. Savaşın bıraktığı yükün altından kalkmaya çalışan bir ailenin hikayesini anlatan filmde, ailenin bütün yükünü üstlenen bir çocuğun psikolojisi de oldukça güzel yansıtılmıştır.

Germenia, Anno Zero savaşın darmaduman ettiği, harabeye dönüştürdüğü Berlin’de  gerçek mekanlarda çekilmiştir. Savaş sonrası dönemin yaşam koşullarını anlatan bir belgesel niteliği taşıyan film duygulara olabildiğince vurgu yapmaktadır. Yeni Gerçekçi Akımın önemli filmlerinden olanGermanio, Anno Zero akımın hemen hemen bütün izlerini de üzerinde taşımaktadır. Filmin anlatımındaki hümanist bakış açısı, kameraların olabildiğince özgür oluşu ve bu özgürlükle sürekli sağa sola dönerek verilen diyaloglu uzun planlar adeta insana orada bulunan üçüncü bir kişiymiş hissi vermektedir. Yine profesyonel olmayan oyunculara da yer verilen film düşük bir bütçeyle çekilmiştir. Filmin kurgusu da akımın bir gerekliliği olarak basit ve akıcı bir şekilde yapılmıştır.

Halkım durumunu en iyi yansıttığını düşündüğüm sahneler ölmüş bir attan et parçası koparmak için birbiriyle savaşan ve araçlardan düşen kömür parçalarını toplayan insanları örnek verebilirim.

Filmin asıl anlatmak istediği konu ise bir çocuğun savaştan nasıl etkileneceğidir. Rosellini de zaten bu filmi oğluna ithaf etmiştir. Edmund henüz bir çocuk olmasına rağmen savaşın vurduğu darbeyle olabildiğince olgun davranmaya çalışmaktadır. Ama eski öğretmeninin söylediklerinden etkilenip babasını öldürmesi ve bu olaydan sonra girdiği eğlenme çabaları tekrar çocukluğa döndüğünü göstermektedir.  Çocukların oynadığı topa iş olması, yolda yürürken sekerek gitmesi, girdiği harabe binada kazık gibi çakılmış koca bir demiri kaydırak olarak kullanması da buna örnektir. Ve sonrasında olanların yükünü taşıyamayıp intihar etmesi.

Bu film hakkında aslında yazılıp çizilecek çok şey olabilir. Ama bence bu film izlendikten sonra susulmalıdır çünkü bir çocuk. Verilen temel bilgi çok faza değişmeyeceği ve İtalyan Yeni Gerçekçi Akımı’yla olan bağlantısını da kurduğumu düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir