Death Parade İncelemesi

Tür: Oyun, Psikolojik.

Yayınlanma Tarihi: 10.01.2015

Bölüm Sayısı: 12

Yönetmen & Senarist: Yuzuru Tachikawa

Başlıca Seiyuular: Tomoaki Moeno (Dekim), Onna (Asami Seto), Rumi Okubo (Nonaginta), Yoshimasa Hosoyo (Viginti), Kouiki Uchiyama (Clavis), Tessyo Genya (Oculus), Ryoko Yuzuki (Castra), Yurika Shiraishi (Queen)

Firma/Stüdyo: Madhouse

21464

Animeye dair izlenimlere giriş yapmadan önce Death Parade’i bu sezon izleyebilmemize olanak sağlayan yapı, Anime Mirai’den bahsetmeliyim. 2010 yılında Japanese Animation Creators Association tarafından başlatılan ve 2014 yılında The Association of Japanese Animation’a devredilen bir proje sonucu bu animeyi karşımızda bululuyoruz. Anime Mirai eski adıyla Genç Animatör Eğitim Projesidir. Amacı yetenekli genç animatörlere fırsat tanımaktır. Madhouse Monster, Death Note, Claymore, Black Lagoon, Hell Sing ve daha pek çok önemli yapımının yanında kaliteli animasyonlarıyla öne çıkan bir stüdyodur.

Death Parade, 2013 yılında Anime Mirai çatısı altında hayata geçirilen 4 kısa yapımdan biri olan Death Billiards’ın televizyona 12 bölümlük bir seri ile dönüşü olarak karşımıza çıkıyor.

Death Parade’in “7 Dart” isimli ilk bölümü açılışını yapmaktadır.ilk bölümde evli bir çift 2 farklı asansörle hızla aşağı inerler nerede olduklarından ve oraya nasıl geldiklerinden bihaber ikili karşılarındaki koridorda ilerliyor ve kendilerini karanlık atmosferin hakim olduğu gösterişli bir barda, beyaz saçlı tuhaf bir barmene bakarken bulurlar.Barmen kendini Decim olarak tanıtır. Decim bu çifte neden ve nasıl burada olduklarını açıklayacağını söyler ama önce hayatlarını ortaya koyarak bir oyun oynamalarını ister. Bu çifti korkutarak oyun oynamaları için ikna eder oyun bir rulet ile belirlenir.Rulette dart oyunu çıkar. Dartta her bir numara bir organı temsil eder hangi numaradan vurulur iseniz rakibinizin o organında acı hissetmesine neden olduğunuz bir dart oyunudur.

Başlangıçta acı hissetme durumuna bile inanmayan birbirine sevgiyle bağlı ikili Machiko ile Takashi için oyun bu şekilde başlıyor ve atılan her dart bölümün hikayesini bir başka dönüm noktasına taşırken; hatıralar bir bir gün yüzüne çıkıyor.

Death Parade, tür olarak psikolojik sayılan bir anime ve bunun hakkını veriyor. İnsan psikolojisini inceleyen ama bunu karanlık ve zalim şekilde yapan seride, insanın köşeye sıkıştığında nasıl karar vereceği, kazandığında ne olacağı bile belli olmayan bir oyunu yaşamı ortaya konduğunda nasıl oynadığı sahne sahne karamsar bir bakış açısıyla yansıtılıyor.peki Decim neden bunu yapıyor Decim bir yargıçtır insanları zor duruma sokarak ruhlarındaki karanlığı ortaya çıkarıyor ve cennet yada cehenneme kimin gideceğine karar veriyor.evet karakterler çoktan ölmüş ve yargılanmaktadırlar. Decim hayatayken yaptıkları hataları hatırlamalarını sağlayarak o hatalar ile yüzleştirir ve bunu yaptığında beklenmedik sonuçlarla karşılaştığımız heyecanla izleyebileceğiniz Gayet başarılı bir psikolojik anime ortaya çıkıyor.

Death parade’nin hikayesinin olumsuz yönü yargıçların insanları anlamaması insan duygularını anlamadıkları için yanlış karara imza atmış olma düşüncesi uyandırması insanda evet ilk bölümde ben öyle hissetim. Kanaatime göre yargılanma sırasında Takashi karısının kendisini aldattığını düşünür ve bu kıskançlığı yüzünden arabada giderken kavga ederler ve kaza sonucu ölürler.Dart oyunu sırasında eşinin hamile olduğunu öğrenen Takashi önce sevinir ve birbir hatıralarının geri dönmesi ile kıskançlık ve oyunun verdiği korku ile çılgına döner.Bu durumu gören Machiko eşinin kendisini ve çocuğunu öldürdüğü düşüncesine kapılıp pişmanlık duymasın diye yapmadığı birşeyi kabul eder ve aldatığını söyler .Decimin verdiği karar doğrumuydu diye düşünmeden edemedim.

Death Billiards’ı izlemeden Death Parade’i izleyip izleyemeyeceğini merak edenlere bunun mümkün olduğunu söyleyebilirim çünkü her bölüm yeni bir hikaye monotona bağlamadan her yeni hikayeyi sıkılmadan izleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir